Dimdim

Fictiedossier 5

Boekverslag ‘Het bittere kruid’.

 

1.     Zakelijke gegevens,

  1. De titel van het boek is ‘Het bittere kruid’.
  2. De schrijfster heet Marga Minco.
  3. Het boek heeft 93 bladzijden, Het boek is uitgegeven in 1957, De uitgever was Bert Bakker.

 

2.     Samenvatting van het boek.

Marga is een joods meisje. Als de Duitsers Nederland binnen dringen verhuist ze met haar gezin naar Breda. Haar vader vindt het nog niet nodig om onder te duiken, omdat hij denkt dat de oorlog snel over zou zijn. Marga merkt omdat ze joods is dat ze vaak gepest wordt door andere kinderen. Haar klasgenoten durfde nooit bij haar thuis te komen omdat ze joods was, de kinderen durfde niet bij haar familie binnen te komen. Maar op een dag komt haar vader thuis met een pakketje, iedereen is benieuwd wat er inzit. Het zijn sterren, die moeten jullie allemaal op jullie jas vast maken. Een paar dagen later krijgen haar vader en haar broer Dave een bericht dat ze naar het werkkamp, moeten om gekeurd te worden. Ze worden beide afgekeurd omdat haar vader een huidaandoening heeft en haar broer iets uit een flesje heeft genomen waardoor hij ziek lijkt. Als het buurmeisje bij Marga langs komt om een tennisracket te lenen, krijgt ze allemaal spullen die ze mooi vindt. Marga gaat er waarschijnlijk geen gebruik meer van maken omdat ze weggaan. Steeds meer vrienden en kennis van hun duiken onder voor de Duitsers. Haar vader wil echter nog niet onderduiken omdat hij dat nog niet nodig vindt. Maar als Marga, Dave en Lotte (de vrouw van Dave) bericht krijgen, willen ze gaan. Maar de dokter zorgt ervoor dat ze uiteindelijk niet gaan. Hij heeft gemeld dat Marga en Dave ziek zijn en Lotte is aangewezen om voor hun te zorgen. De ouders van Marga moeten naar Amsterdam gaan wonen, omdat ze ouder dan vijftig waren. Marga wil niet meer net alsof doen dat ze ziek is. Ze gaat met de trein naar haar ouders in Amsterdam. Het was erg gevaarlijk om als joods meisje op openbare plekken te komen. Marga, Dave en Lotte besluiten om in Amsterdam te gaan wonen. Als Marga langs wilt komen worden haar ouders opgepakt door de Duitsers, ze kon nog net op tijd ontsnappen. De Duitsers hadden de identiteit van Marga, daarom onderging ze een metamorfose. Na een tijdje was Amsterdam niet meer veilig genoeg voor hum. Ze gingen verhuizen naar Utrecht en daar onder te duiken. Die nacht denkt Marga aan het Paasfeest, aan het verhaal over de uittocht uit Egypte, aan het eten van "ongezuurde brood en het bittere kruid". Als Marga op het afgesproken adres in Utrecht aankomt, heeft Dave al opgebeld. Lotte is bij de controle aangehouden en Dave zal zich bij haar voegen. In Utrecht hebben ze geen plaats voor Marga. Ze gaat terug naar Amsterdam, waar ze een kennis heeft. Wout wacht haar bij het Amstel Station op. Als ze een jongen Wout tegen komt helpt hij haar bij een adres te zoeken om onder te duiken. Omdat ze weinig geld had moest ze soms van onderduik adres veranderen. Als de oorlog bijna afgelopen is verblijft ze in Heemstede. Na de oorlog gaat ze naar haar oom en tante in Zeist. Zij zijn niet opgepakt omdat haar tante Nederlands is. Als de oorlog al een tijdje afgelopen is gaat haar oom dood. Hij geloofde er niet in dat iemand van haar familie terug zou komen.

 

 

 

3.     Over de schrijfster.

 

Marga Minco is het pseudoniem van Sara Minco. Ze is op 31 maart 1920 geboren in Ginneken. Zij is de enige die de oorlog heeft overleefd van haar familie. De naam Marga was eigenlijk haar onderduikersnaam Marga Faes. Ze is getrouwd met schrijver en dichter Bert Voeten. Maar is na enkele jaren weer van hem gescheiden. De inspiratie voor haar boeken zijn haar oorlogservaringen. Ze laat zien hoe de joodse mensen het hadden in de 2e wereldoorlog. Haar eerste boek ‘Het bittere kruid’ kwam uit in 1957 en werd in 1985 verfimd door Kees van Oostrum. Marga schrijft voornamelijk korte boeken voor kinderen. Een voorbeeld hiervan is het boek ‘Kijk ‘ns in de la’ uit 1963. In 1957 kreeg ze de Multatuli-prijs en in 1968 kreeg ze de Vijverbergprijs voor het boek ‘Het bittere kruid.

4.     Over het boek.

 

  1. Het boek heeft geen illustratie aan de voor en achterkant van het boek.
  2. Het boek is aan de nagedachtenis van haar ouders, Dave en Lotte, Bettie en Hans.
  3. Het boek heeft niet echt een vaste plek waar ze vaak kwam, omdat ze steeds verhuist. Alleen toen ze bij haar oom en tante is een vaste plek.
  4. Het boek gaat over een joods gezin in de 2e wereldoorlog. Het boek laat zien hoe de joodse mensen het hadden en hoe bang ze waren voor de Duitsers.
  5. Een open einde, omdat haar oom overlijd en zei dat niemand van haar familie zou terug komen en wacht elke dag bij de tramhalte of er nog een bekende kwam.

5.     Leeservaring.

 

Ik vond het een leuk boek om te lezen. Het was in no-time uit. Dit boek geeft goed waar hoe de mensen (vooral de joodse) het hadden in de 2e wereldoorlog en hoe bang ze waren. Het is zielig voor haar dat niemand van haar familie terug keert. Ze hoopt dat het nog gebeurd maar eigenlijk weet ze wel dat haar ouders, Dave en Lotte, Bettie en Hans niet meer terug komen. Toen ze bijna werd opgepakt door de Duitsers vond ik een spannend moment, ze ontsnapte net op tijd door de achterdeur. Ik vind ook dat ze veel lef heeft om in die tijd met de trein te gaan en jezelf in het openbaar te vertonen. Want in die tijd was dat erg gevaarlijk. Het zou een enorme inpact op je hebben om zo oorlog mee te maken, al die joden vervolging maken je gewoon onzeker omdat je weet dat sommige niet meer terug zullen komen. En als dat met je familie gebeurd zal het nogal een groot deel van je leven met zich mee slepen. Maar ik vind het kwam dat ze zo optimistisch blijft en blijft geloven dat het allemaal wel goed komt. Ik vind het altijd leuk om boeken uit de tijd te lezen van oorlogen en geweld. die boeken lees ik altijd makkelijk uit. Ik denk dat mijn volgende boek ook over een gelijk soortig boek gaat.

 

 

6.     Verwerkingsopdracht.

 

Het gaat om een joods meisje in de 2e wereldoorlog. Als de Duitsers het land binnen komen lijkt er nog weinig aan de hand te zijn. Ze merkt alleen wel dat ze meer wordt gepest op school omdat ze joods is. Geen enkel klasgenootje durft bij haar binnen te komen. Steeds meer mensen duiken onder maar Marga’s familie nog niet haar vader vindt het nog niet nodig. Als haar vader thuis komt met sterren moeten ze die op hun jassen naaien. Steeds meer openbare activiteiten worden verboden. Als haar vader en haar broer Dave een oproep krijgen worden ze afgekeurd. Haar ouders moeten in Amsterdam gaan wonen omdat ze ouder zijn dan 50 jaar. Als ze het zat is om niks te mogen neemt ze de trein naar haar ouders in Amsterdam. Dat is zeer riskant omdat je niks mag als jood. Na een paar tijden blijft niemand van haar familie over iedereen wordt meegenomen door de Duitsers ze staat er nu helemaal alleen voor. Ze moet een hele reis afleggen om 'echt' in veiligheid te komen. De Duitsers zitten overal dus moet zijn extra voorzichtig zijn. Ze moet een plek vinden waar de Duitsers haar niet snel zou vinden. Ze is van plan om naar haar oom en tante in Heemstede te gaan.  En daar blijft ze tot de oorlog over is. Ze hoopt altijd nog dat iemand van haar familie terug komt maar de moed zakt haar langzaam in de schoenen en realiseert dat wat haar oom zei klopt, dat je niemand meer terug zult zien.

Maak jouw eigen website met JouwWeb